Openingstijden showroom: Ma. t/m Vr. 10.00-17.00 uur

Klantenservice

Om u goed op weg te helpen hebben wij alvast de meest gestelde vragen (FAQ) opgesomd.

Mocht u verdere vragen hebben dan kan u altijd contact met ons opnemen.


Is het nodig om een afspraak te maken als ik de showroom wil komen bezoeken?

Ja, wij adviseren u een afspraak te maken zodat u zeker geholpen kunt worden. Dinsdag t/m vrijdag zijn wij geopend volgens onze reguliere openingstijden. Op zaterdag zijn wij alleen op afspraak geopend, om grotere bezoekersaantallen tegelijkertijd zoveel mogelijk te vermijden i.v.m. Covid-19.

Wat dien ik mee te nemen bij mijn eerste (showroom)bezoek?

Om u zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn, is het aanbevolen om zoveel mogelijk gegevens van het interieur mee te nemen. Denk hierbij aan plattegronden of maattekeningen van het huis en foto’s van de huidige situatie.

Is Hooijer Haarden en Vloeren ook ’s avonds geopend?

Nee, wij hebben geen koopavonden.

Hoe ziet het traject eruit als ik geïnteresseerd ben in het kopen van een haard of vloer?

Bij Hooijer is het de gewoonte om bij ons in de showroom een kennismakingsgesprek te hebben om uw wensen in kaart te brengen, maar ook om u persoonlijk beter te leren kennen. Want alleen dan is het voor ons mogelijk om uw droomhaard of -vloer met maatwerk op de situatie, uw voorkeuren en persoonlijkheid af te stemmen om van het hart van uw huis een kloppend hart te maken.

 

Daarna gaat uw adviseur starten met het (digitaal) schetsen en maakt hij of zij een 3D-tekening van uw nieuwe interieur. Zo kunt u uw nieuwe huiskamer bekijken alsof u er zelf in staat. Als het ontwerp naar uw zin is, wordt er in samenspraak met u een offerte gemaakt. Zodra hiervan de laatste puntjes op de i zijn gezet, is het tijd om uw droom realiteit te maken. Wij komen wij bij u thuis om alles in te meten. Aan de hand van dit bezoek en het 3D-ontwerp, maken onze vakmensen alle onderdelen. Vervolgens verzorgen wij het sloop-, stukadoor- en schilderswerk, zodat uw huis klaar is voor ons werk. Tot slot komen onze installateurs de haard(en), meubels en vloeren plaatsen en laten we zien hoe alles werkt. Daarna is het aan u. Geniet!

Waarin onderscheidt Hooijer zich?

Wij onderscheiden ons door het aanbod van exclusieve, hoogwaardige merken voor een unieke vuurbeleving. Wij zijn gespecialiseerd in het maken van maatwerk haard opstellingen. Hierin gaan wij heel ver, want ook de maatwerk meubels en kasten rondom de haard worden in eigen beheer vormgegeven en geproduceerd. Dit kan in elke gewenst materiaal.

 

Naast haarden leveren wij ook authentieke houten vloeren en traditioneel parket van onder andere stoere, robuuste vloeren. Ook de tapis legwijze in verschillende legpatronen zoals visgraat of Hongaarse punt behoort tot onze specialiteiten.

Waarvoor kunt u bij ons terecht?

U kunt bij ons terecht voor advies, (live) ontwerp en vakkundige realisatie door gecertificeerde monteurs en parketleggers. Wij zijn een erkend installateur van alle soorten haarden en kachels en zijn aangesloten bij het Sfeerverwarmingsgilde (SVG). Houtkachels worden geselecteerd op het uiterlijk en de strengste Europese normen op het gebied van de kwaliteit, duurzaamheid en een milieuvriendelijke verbrandingstechniek. Wij zijn hierdoor officieel Europees DE-erkend.

Hoe gaat het verder met het gas, heeft het wel zin om een gaskachel of -haard te kopen?

De Europese Unie heeft zich tot doel gesteld dat in 2030 de uitstoot van CO2 40% lager moet zijn dan in 1990. De rechter heeft bepaald dat in 2020 de uitstoot van CO2 25% lager moet zijn dan in 1990. Het is de verwachting van diverse marktpartijen dat in 2050 altijd nog een kwart van onze woningen aangesloten zal zijn op het gasnet en mogelijk nog meer indien de ontwikkelingen van biogas en waterstof verder doorzetten. Dat in de toekomst minder woningen dan vandaag het geval is aangesloten zullen zijn op het gasnetwerk is een feit. Dit zal echter heel langzaam gaan omdat de financiële middelen er niet voor zijn en men bewoners van bestaande woningen ook niet voor de enorme kosten kan en wil laten opdraaien. De gasleveringen zullen dus in ieder geval tot 2050 doorgaan. Daarnaast zal de diversiteit van woningverwarming toenemen, waardoor de komende 30 tot 40 jaar gas nog altijd een belangrijke plaats innemen als het om verwarmen gaat. Verder zijn de meeste gaskachels en -haarden zijn inmiddels aangepast op toekomstige andere vormen van gas, zoals methaan of biogas. Als je daar aan koppelt dat de levensduur van een gastoestel gemiddeld 25 jaar is, is een investering in een gastoestel nog steeds verantwoord.

Ik wil graag onderhoud laten verrichten aan mijn haard. Wat moet ik doen?

Het onderhoud van haarden en kachels laten wij verrichten door onze gespecialiseerde partner Sparks Service. Voor een aanvraag kunt u hier ons contactformulier invullen. Er wordt dan door Sparks zo spoedig mogelijk contact met u opgenomen voor het maken van een afspraak.

Wat is bij gaskachels een “gesloten systeem”?

Bij een “gesloten” of “concentrisch” systeem vindt de aanvoer van de voor de  verbrandingslucht noodzakelijke zuurstof en de afvoer van rookgassen plaats door één dubbele pijp die rechtstreeks naar buiten gaat. De verbrandingslucht wordt dus niet uit de  ruimte gehaald waarin de haard staat. Groot voordeel is dat er via de buitenmuur kan worden  aangesloten en er dus geen echt schoorsteenkanaal noodzakelijk is. De flexibiliteit van plaatsing is ook veel groter.

Wat is convectiewarmte?

Een convectiesysteem biedt optimaal rendement. Het werkt als volgt: koude lucht wordt onderaan naar binnen gezogen, om er vervolgens via een dubbele bekledingsrand rond de verwarmingskamer aan de bovenkant als warme lucht uit te komen. Door de circulatie kan de temperatuur gelijkmatig over de hele ruimte worden verdeeld. Het luchttoevoersysteem is aan te sluiten op de frisse buitenlucht, waardoor er sprake is van een constante ventilatie in de ruimte waar de kachel staat. Een convectiesysteem kan aangesloten worden op ieder toestel.

In mijn huis zit een schoorsteen, is het verstandig deze te laten inspecteren voordat er een haard of kachel op aangesloten wordt?

Dat is zeker verstandig. Een schoorsteen dient niet alleen in uitstekende staat te zijn om brandgevaar te voorkomen, ook de diameter, hoogte, aantal bochten, etc. zijn van belang om de haard of kachel goed te laten functioneren.

Wat is het verschil tussen een open haard en een allesbrander?

Een allesbrander bestaat niet. Stooktoestellen dienen altijd gestookt te worden met de daarvoor geëigende brandstof, een open haard is een houtgestookt, niet  afsluitbaar verbrandingstoestel. De moderne (gesloten) toestellen kenmerken zich door een hoger rendement en een lagere uitstoot van schadelijke stoffen.

Hoe duurzaam is hout eigenlijk?

Onder invloed van zonlicht bouwt een boom houtcellen op uit kooldioxide (CO2), water en mineralen. In feite is hout dus opgeslagen zonne-energie. Tijdens dat groeiproces onttrekt de boom CO2 aan de lucht en geeft er zuurstof voor terug. Als brandstof is hout ideaal, ook uit milieuoverwegingen. Want als we het ongebruikt zouden laten en het vergaat, dan komt er dezelfde hoeveelheid kooldioxide (CO2) vrij als bij verbranding.

 

In milieutermen gesproken: hout is CO2-neutraal.

Wat is goed hout om mee te stoken?

Droog hout is de ideale brandstof. Hout met 20% vocht is droog genoeg om te stoken. Vers hout bevat 80% vocht en dat moet er eerst uitdrogen. Want nat hout geeft veel minder energie en warmte. Het drogen duurt 1 tot 2,5 jaar. Es, linde, wilg en berk (1,5 jaar drogen) en fruitbomen, eik en beuk (2,5 jaar drogen) leveren favoriet brandhout. Let er op dat de houtblokken niet te dik zijn, want dunner hout droogt sneller en brandt beter.

 

De ideale maat is 33x7x7cm.

Hoe kan ik zien of ik goed stook?

U kunt letten op de kleur van de rook die uit uw schoorsteen komt. Donkere rook duidt op een onvolledig verbrandingsproces. Dit kan komen door een slecht trekkende schoorsteen, te weinig luchttoevoer of te natte of voor het toestel ongeschikte brandstof. Witte of kleurloze rook wijst er op dat het verbrandingsproces optimaal verloopt. De kleur van de vlam is ook belangrijk. Als het vuur goed brandt, zijn de vlammen helder geel en gelijkmatig. Een oranje, instabiel flakkerende vlam duidt op onvolledige verbranding.

Wat is relatieve luchtvochtigheid?

De lucht om ons heen bevat water(damp). Onder relatieve luchtvochtigheid (R.V.) wordt verstaan de hoeveelheid water(damp) die de lucht op dat moment bevat in verhouding (uitgedrukt in procenten) tot de hoeveelheid water die de lucht bij gelijke temperatuur maximaal zou kunnen bevatten (100%).

 

De lucht kan op een bepaald moment meer of minder water(damp) bevatten. Meer dan 100% kan niet, want dan treedt mist of condens op omdat de lucht oververzadigd is met water. Koude lucht kan minder water bevatten dan warme lucht. Dat is goed te zien bij een koud raam. Als de warme lucht afkoelt treedt condensatie op.

Waarom moet ik bij een houten vloer op de relatieve luchtvochtigheid letten?

Uw houten vloer bevat zelf ook water. De hoeveelheid water die uw houten vloer bij levering bevat is afgestemd op een gemiddelde relatieve luchtvochtigheid van circa 50-60%. Als de relatieve luchtvochtigheid daalt, verdampt water uit de houten vloer en treedt krimp op. Als de relatieve luchtvochtigheid toeneemt, nemen de houten vloer vocht op en treedt zwelling op. Zolang de relatieve luchtvochtigheid bij u thuis zich beweegt rond de 60%, blijft krimpen en zwellen van uw houten vloer binnen de perken en is sprake van een normale werking. Is de relatieve luchtvochtigheid echter langere tijd (veel) lager of (veel) hoger, dan kan extreme werking in uw houten vloer optreden.

 

Extreme krimp kan gepaard gaan met kieren, kromtrekken en scheuren. Extreme zwelling kan gepaard gaan met bollingen, omhoogkomende planken en blijvende vervormingen. Het is dus zeer belangrijk de relatieve luchtvochtigheid goed in de gaten te houden.

Hoe meet ik de relatieve luchtvochtigheid?

U kunt de luchtvochtigheid eenvoudig meten met een zogenaamde hygrometer. U kunt een eenvoudige haarhygrometer gebruiken, maar die moet geregeld worden geijkt. Het beste gebruikt u een goede elektronische hygrometer.

Wat moet ik doen als de relatieve luchtvochtigheid te laag is?

Water(damp) aan de lucht toevoegen. Dat kan o.a. door bij het koken van water de afzuigkap af te zetten, na het douchen de deur van de badkamer op een kier te laten staan en door waterbakjes aan de verwarming te hangen. U moet echter bedenken dat om in de winter in een huiskamer met centrale verwarming de relatieve luchtvochtigheid op 50% te krijgen soms een halve liter water per uur moet worden toegevoegd.

 

Het meest effectief is daarom het plaatsen van een luchtbevochtiger.

Wat moet ik doen als de relatieve luchtvochtigheid te hoog is?

Voorkom toevoeging van vocht aan de lucht. Gebruik de wasemkap, voer damp uit wasdroger en vaatwasser naar buiten af en zorg ook in het algemeen voor voldoende ventilatie. Omdat warme lucht meer water kan bevatten, heeft ook extra verwarmen zin. Als normale maatregelen niet helpen, kan de aanschaf van een mobiele airco worden overwogen.

Kan een houten vloer ook gelegd worden op vloerverwarming?

Deze veelgestelde vraag is positief te beantwoorden, mits er rekening wordt gehouden met de eigenschappen van het hout. Wij zetten voor u de belangrijkste regels op een rij:

  • Kies voor een droogwarmwatersysteem of een elektrisch systeem. Een droogwarmwatersysteem systeem heeft ingegoten of vrijliggende leidingen en kan als hoofd- of bijverwarming worden toegepast. Een elektrisch systeem wordt vooral als bijverwarming gebruikt, omdat het niet in beton verwerkt hoeft te worden. Dit systeem wordt veelal in combinatie met laminaat gebruikt.
  • Kies voor een houtsoort die weinig werkt.
  • Kies voor een dunne vloer die niet te veel isoleert en laat die op de betonnen vloer verlijmen.
  • Stook de dekvloer droog aan de hand van het droog- of opstookprotocol dat uw parketteur u kan geven.
  • Leg geen tapijten of vloerkleden op de vloer en kies voor meubels op pootjes, zodat de warmte weg kan.
  • Laat de voorlooptemperatuur niet boven 40° uitkomen, stel de temperatuur van de CV laag in.
  • Laat de oppervlaktetemperatuur van de vloer niet boven de 28° uitkomen.
  • Zet de verwarming ‘s nachts niet lager.
  • Zorg voor een luchtvochtigheid van minimaal 50% bij een kamertemperatuur van 18-21°.

Verlies ik met een houten vloer niet teveel rendement van mijn vloerverwarming?

Deze vraag komt ook nog al eens ter sprake, want een logische gedachte is dat de isolatiewaarde van de houten vloer een buffer vormt en de warmte tegenhoudt. Allereerst moet worden opgemerkt dat bij alle vloerverwarmingssystemen een isolatie naar de onderzijde wordt aangebracht. Met andere woorden: de warmte stroomt dus niet weg naar onderen. Er gaat in feite niets verloren. De meeste (droge) vloerverwarmingssystemen zorgen voor een uitstekende en gelijkmatige warmtespreiding. Wat betreft de isolatiewaarde van een houten vloer het volgende: bij massieve houten vloeren op vloerverwarming, warmt de vloer iets trager op. Het hout vervult namelijk zijn isolatiefunctie. En dit houdt tevens in dat de houten vloer de warmte langer vasthoudt en langzamer afgeeft.

Complete installatie en volledig ontzorgd

De kracht van Hooijer Haarden en Vloeren in Amersfoort: Hooijer verandert interieurs, wij hebben zo onze visie op het hart van uw huis. Een vernieuwende visie.

Contact opnemen